3 projecten voor de WBSO

De WBSO is een regeling waar werknemers en ondernemers gebruik van kunnen maken. WBSO staat voor “Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk” en is in het leven geroepen om onderzoek en vooruitgang in Nederlandse bedrijven te stimuleren. Dankzij de WBSO krijgen zelfstandigen die WBSO werkzaamheden verrichten een vaste aftrek, terwijl bedrijven minder loonheffing hoeven te betalen over de werknemers die met WBSO werkzaamheden bezig zijn. De wet is bestemd voor Nederlandse bedrijven die ontwikkelingsprojecten uitvoeren. Het maakt niet uit of dit kleine of grote bedrijven zijn. Ook starters mogen gebruik maken van de regeling. De regeling is niet bedoeld voor kennisinstellingen, zij kunnen over het algemeen geen beroep doen op de wet. Een aanvraag voor een WBSO project doe je bij de overheid. Wanneer je aanvraag wordt goedgekeurd kun je aan de slag. Het is daarom belangrijk om goed te weten welke projecten over het algemeen veel kans maken. Dit zijn projecten waar veel innovatie in plaatsvindt en waar mensen daadwerkelijk met nieuwe ideeën bezig zijn. In dit artikel worden 3 projecten besproken die willen onder de WBSO. Voor al deze projecten zou je hoogstwaarschijnlijk een vergoeding kunnen aanvragen!

  • De ontwikkeling van een nieuwe wijn
  • Het moderniseren van je IT processen
  • Onderwijs in een virtuele omgeving

Het eerste project wat we bekijken is de ontwikkeling van een nieuwe wijn. Alle werknemers die bezig zijn met dit nieuwe product, wat betreft Research and Development, komen in aanmerking voor de regeling. Stel je voor: je hebt 15 werknemers in dienst die in het laboratorium op zoek zijn naar een manier om een wijn langer goed te houden. Ze maken hierbij gebruik van de laatste technologische ontwikkelingen en de nieuwste technieken. Door de druiven op een bepaalde manier te bewerken blijft de wijn veel langer goed. Hij blijft bovendien prima te drinken en de stoffen zijn niet schadelijk voor de gezondheid. De werkzaamheden die hier verricht worden zorgen voor innovatie in jouw bedrijf. Wanneer het project succesvol is heeft je bedrijf een nieuwe vondst gedaan, je hebt een nieuwe techniek uitgevonden die iets toevoegt aan het productieproces. Vanwege het feit dat deze ontwikkeling gloednieuw is kun je hiervoor WBSO aanvragen. Zou je daarna weer een wijn ontwikkelen en hetzelfde proces laten uitvoeren, dan is dit geen echte innovatie meer. Je krijgt dan niet opnieuw een WBSO vergoeding toegekend.

WBSO: processen en virtual reality

Het volgende voorbeeld richt zich niet op een nieuw product, maar op het aanpakken van de processen in een bedrijf. Stel je voor: jullie zijn al jaren bezig met het verbeteren van jullie intranet. Jullie hebben hier al talloze keren externe partijen voor ingehuurd, maar deze leveren onvoldoende kwaliteit. Jullie besluiten uiteindelijk om zelf aan de slag te gaan en dus zet je een aantal mensen aan het werk om een nieuw intranet te ontwikkelen. Dankzij dit nieuwe netwerk moeten ook een aantal processen worden aangepast. De communicatie verloopt niet meer zoals dit vroeger ging en dus moeten op allerlei gebieden veranderingen worden doorgevoerd. Ook voor het verbeteren van deze processen kun je de WBSO gebruiken. Alle mensen die bezig zijn met het vernieuwen van deze processen hoeven minder belasting te betalen. Concreet hoeft de werkgever over hun inkomen minder loonheffingen af te dragen. Het derde voorbeeld: onderwijs in een virtuele omgeving. De laatste jaren zien we een opkomst van virtual reality. Misschien is jouw bedrijf gespecialiseerd in deze techniek en willen jullie het voortgezet onderwijs op een nieuwe manier vormgeven. Door met zijn alleen in een virtueel klaslokaal plaats te nemen kunnen tieners die ver uit de grote stad wonen toch deelnemen aan de les. Bovendien kunnen scholieren die tijdelijk niet mobiel zijn gewoon blijven omgaan met hun vrienden en vriendinnen. Om deze software te ontwikkelen is een flinke investering nodig. Bovendien moet men gaan werken met programma’s die nog nooit eerder op deze manier zijn gebruikt. Voor deze innovatie is de WBSO in het leven geroepen. Voor iedere werknemer die met dit soort onderzoeken bezig is betaal je als bedrijf aan het eind van de rit minder belasting. Je zet dus een nieuw project op touw en krijgt hiervoor extra financiële ondersteuning van de overheid. Om een vergoeding te kunnen krijgen is het belangrijk dat je een aanvraag doet. Deze aanvraag moet heel nauwkeurig worden ingevuld omdat deze anders niet wordt goedgekeurd. Je kunt proberen zelf een formulier in te vullen, maar je kunt dit ook laten doen door experts. De professionals op https://www.wbsoburo.nl/ helpen je met het opstellen van een aanvraag, tegen een zeer voordelig tarief. Krijg je het geld uiteindelijk niet, dan hoef je ook niets te betalen! Surf snel naar bovenstaande site en lees meer over de werkwijze die wordt gehanteerd.

Wanneer geldt het niet?

Niet voor alle uitgaven van een project krijg je een vergoeding. Sommige werkzaamheden vallen specifiek buiten de regeling. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan marktonderzoek dat je verricht onder de bevolking, of aan het omscholen van werknemers om bepaalde werkzaamheden te kunnen uitvoeren. Ook voor het bezoeken van speciale evenementen of symposia krijg je geen extra vergoeding. Wanneer jij je personeel wilt opleiden zul je dat dus zelf moeten betalen. Houd bij een aanvraag rekening met de werkzaamheden die het personeel gaat uitvoeren. Deze zijn heel belangrijk bij het bepalen of je uiteindelijk op de WBSO kunt rekenen. Neem snel contact op met de experts van https://www.wbsoburo.nl/, dan weet je meteen of je met jouw aanvraag een goede kans maakt!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn