De zoektocht naar het perfecte dameshorloge

De zoektocht naar het perfecte dameshorlogeLange tijd heb ik me verdiept in de wereld van horloges. Enerzijds omdat ik het fascinerend vind om te zien hoe de uurwerken gemaakt werden – en op dit moment gemaakt worden natuurlijk. Anderzijds omdat de tijd een grote rol is gaan spelen in onze samenleving. Sinds dat de tijd uitgevonden is, leven we bij de klok. Vergis je niet, de tijd is een menselijke uitvinding. Het opdelen van de dag in uren, minuten en seconden is louter opgezet als manier om mensen op tijd aan het werk te krijgen. Om mensen de kerk in te krijgen op hetzelfde moment en uiteraard om deadlines op te zetten. De invoering van de tijd heeft alles te maken met het opzetten van bedrijven die wilden dat mensen langer zouden gaan werken. En dat mensen tegelijkertijd zouden beginnen uiteraard, omdat dit veel praktischer was. De fascinatie voor de tijd bleef me bij, maar ik kon geen dameshorloge vinden dat hier echt bij paste. Ja, meerdere modellen op de markt en in verschillende winkels, maar ik wilde graag hét dameshorloge vinden dat mijn voorliefde zou beklinken. En liever geen Zwitsers uurwerk, want daar betaal je alleen al voor ‘made in Swiss’.

Wat belangrijk is aan een dameshorloge voor mij

Het vinden van een dameshorloge voor mij was niet zo gemakkelijk. Als ik eerlijk ben, komt dat vooral aan mijn hoge eisen:

  • Sierlijk;
  • Sterke materialen;
  • Gemakkelijk te combineren.

Ik wilde vooral geen minimalistisch design, zoals zo ontzettend veel ontwerpers kiezen wanneer zij een horloge ontwerpen voor een vrouw. Het minimalistische design is een achterhaald idee als je het mij vraagt. Wij vrouwen willen tegenwoordig ook gewoon opvallen. XXL-oorbellen en grotere horloges horen daar sterk bij. Een dameshorloge mag daarom gerust wat formaat hebben. Wil je vervolgens ook sterke materialen zoals saffierglas en moet het dameshorloge eenvoudig te combineren zijn met andere sieraden of een outfit, dan wordt het aanbod wel heel mager. Zelf ben ik overigens wel geslaagd. Ik heb na lang zoeken mijn dameshorloge gevonden bij Benson Trade (https://bensontrade.nl/horloges/dameshorloge), waar verschillende modellen te vinden waren die mij wel bijzonder aanspraken. Vooral de Junkers waren modellen die direct in het oog sprongen. Toen ik de prijzen zag en de manieren waarop ik kon betalen, wist ik direct dat ik mijn leverancier gevonden heb. Inmiddels heb ik drie waardevolle exemplaren binnen en draag ik elke dag een dameshorloge die helemaal bij mijn stijl en smaak past. Het kan dus wel, je moet alleen eerst de goede aanbieder vinden om de modellen te vinden die wel echt de moeite waard zijn.

Het verschil met de mannenwereld

Wanneer je kijkt naar de wereld van horloges, dan valt vooral sterk op dat de mannenwereld en vrouwenwereld bijzonder sterk uiteenlopen. Het verschil is belachelijk. Wanneer je op zoek gaat naar een horloge voor de man, dan zijn er tal van opties in verschillende maten, soorten en materialen. Grote merken vechten om het marktaandeel en spelen hun kaarten uit met speciale verhalen, namen van grote sporthelden of circuits. De wereld van dameshorloges blijft nog achter. Natuurlijk hebben die grote merken ook modellen gemaakt voor de dames, maar lang niet in de oplage en mogelijkheden als die voor de mannen. Dat is opvallend wanneer je het horloge als sieraad benadert, maar dat is juist een redelijk moderne benadering. Wanneer het gaat om functionaliteit en mogelijkheden, dan winnen de mannen nog stevig. En dat zal nog wel even zo blijven totdat er meer vrouwen zijn die zich hier druk over gaan maken zoals ik, maar het begin is alvast gemaakt.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn