Erp

Het bedrijfssysteem ERP komt steeds meer voor binnen organisaties en is een afkorting voor Enterprise Resource Planning. Met dit systeem kunnen verschillende bedrijfsprocessen samengevoegd worden en is het niet meer nodige te werken met meerdere programma’s. Planning en administratie worden gezamenlijk verwerkt in een applicatie. Naast dat het voor een bedrijf scheelt dat er niet gewerkt hoeft te worden met verschillende systemen, voorkomt het ook fouten. Alles staat nu in een systeem en de informatie hoeft niet overgenomen te worden. Er zijn dus veel redenen dat een organisatie een nieuw systeem kan implementeren, maar dit vraagt wel een behoorlijke administratieve overgang. Toch zijn er al veel bedrijven begonnen met het bouwen van een dergelijk programma. Belangrijk is hierbij een specialist voor in te schakelen, die het bedrijf kan begeleiden in de overgang naar een nieuw geïntegreerd systeem. Een expert weet wat de mogelijkheden zijn van dit nieuwe systeem en ook hoe deze zo in te richten dat de administratie voorbereid is op toekomstige veranderingen. Een bedrijf kan namelijk wel op dit moment een systeem bouwen, maar het is niet de bedoeling dat er op korte termijn problemen ontstaan. Dat deze niet gemaakt is op veranderende processen bijvoorbeeld. Bij het bouwen van erp denkt een specialist goed met u mee, om het juiste programma samen te stellen.

De stap naar erp

Als eerste is het de bedoeling dat met erp alles makkelijker wordt. Zowel de primaire als de ondersteunende processen zijn erin verwerkt en kunnen erin bijgehouden worden. Er hoeft niet meer in meerdere systemen gekeken te worden voor het vinden van een planning, betaling of een status. Alles staat op een plek en is voor meerdere mensen binnen de organisatie toegankelijk. Organisaties die hier al mee zijn gaan werken zitten voornamelijk in de volgende branches:

  • Industrie en Handel
  • Krijgsmacht
  • Energiebedrijven
  • Bouw
  • Ziekenhuizen

Wanneer de erp gebouwd wordt voor een organisatie, dan is het de bedoeling dat alle gegevens erin verwerkt kunnen worden. Waar voorheen meerdere programma’s werden gebruikt, is er nu het erp systeem met voornamelijk de volgende bedrijfsinformatie:

  • Orderadministratie
  • Materiaalplanning
  • Bestellingen
  • Productie en Magazijnbeheer/Expeditie
  • Financiële administratie

Dit is voornamelijk gericht op productiebedrijven. Er bestaan ook bedrijven die veel werken met projecten of patiëntinformatie. Hiervoor is het belangrijk dat de voortgang van een project gemonitord wordt of dat de gegevens van een patiënt gevolgd kunnen worden. Daarom is het van belang bij het ontwikkelen van de erp nog verder te denken dan de huidige systemen. Bedenk goed wat nog meer erin verwerkt moet worden, om het werk nog sneller, efficiënter en eenvoudiger te maken.

Een waardevolle investering

Voor een organisatie is een investering altijd een grote stap. In het geval van erp is het voor het management helemaal even slikken. Naast het geldbedrag dat eraan besteed moet worden, kost het vaak veel tijd en zijn medewerkers niet altijd heel blij met de verandering die eraan gaat komen. Hoewel de erp op de lange termijn een uitkomst zal zijn voor een organisatie, ervaren veel mensen het in het prille begin als een zware last. Laat u daarom goed informeren en begeleiden door een specialist. Deze zal niet alleen aandacht geven aan het systeem, maar ook aan de mensen die ermee gaan werken. Op de website erp-selectie.nl worden veel opties en voordelen genoemd die erp met zich mee brengt. Waar het altijd op neerkomt is dat veel binnen een druk op de knop uitgevoerd kan worden. Het is niet meer nodig om rapportages uit meerdere systemen te combineren of ingewikkelde berekeningen te maken. Alles wordt gedaan door de erp zelf. Dit gaat de organisatie veel tijd schelen en op den duur veel geld.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn