Foto uitvaart

Het meest trieste wat er in een mensenleven kan gebeuren is het overlijden van een dierbare. De achtbaan waarin je terecht komt en alle zaken die geregeld moeten worden voor het definitieve afscheid nemen een groot deel van je gedachten en tijd in beslag. Ook ik kreeg er een aantal jaren geleden mee te maken. Mijn vader werd ernstig ziek en na een aantal onderzoeken en gesprekken met de behandelende artsen bleek er geen kans meer op genezing te zijn. Als dochter wil je hem bij staan waar je maar kan: om dit vreselijke nieuws te verwerken en alle regelwerk eromheen te realiseren. Mijn vader was van het begin af aan duidelijk: hij wilde een afscheid waar hij zelf de regie over had en er moesten blijvende herinneringen aan zijn. Zodoende kwamen we op het idee van een foto uitvaart. Na enig speurwerk op het internet vonden we de website A3aNa en waren we meteen enthousiast.

Foto uitvaart van A3aNa

Het geval wil dat mijn vader veel familie in Canada heeft wonen waarvan er een aantal al behoorlijk op leeftijd zijn. Hij wilde hen niet belasten om de lange reis naar Nederland te gaan maken om zijn afscheid bij te wonen. Een foto van de uitvaart zou daarbij een uitkomst zijn: zo kon de familie toch nog de laatste momenten die vastgelegd waren mee beleven. Nan Boudewijns van A3aNa begreep direct wat we daarmee bedoelden toen we dit tijdens het informatieve gesprek aan haar voorlegde. Ook zij was van mening dat een foto uitvaart van onschatbare waarde kan zijn, juist voor mensen die er om wat voor reden dan ook niet bij kunnen zijn. Zo gaf zij ons een heel andere kijk op het afscheid nemen, hoe moeilijk dat ook is. Wat ik als zeer prettig heb ervaren, is dat Nan ons op voorhand allerlei tips en adviezen heeft gegeven waar we enorm veel aan hebben gehad. Ook heel fijn dat mijn vader mee kon beslissen waar wel of juist geen foto uitvaart van gemaakt moest worden.

Onschatbare waarde

Mijn kinderen waren ten tijde van de laatste periode van mijn vader nog erg klein: de jongste zou het zeer zeker zich niet meer bewust kunnen herinneren. Nan stelde voor om hen de kist te laten beschilderen waar zij dan een foto van zou maken. Mijn vader was direct voor en wilde dat deze dan ook getoond werd als foto uitvaart. Zo kon iedereen zien hoe zij werden betrokken bij het afscheid van hun opa. Ook voor later zou een uitvaart foto voor hen heel goed zijn en hen helpen tijdens het rouwproces. Tevens vormt een foto uitvaart een goed aanknopingspunt om er met kinderen over te beginnen. Mijn vader werd alsmaar zieker en het definitieve afscheid liet dan ook niet meer lang op zich wachten. Maar het was goed zo, alles was gezegd en alles was gedaan. A3aNa heeft niet alleen foto’s van de uitvaart zelf gemaakt, maar ook van het afscheid nemen, het sluiten van de kist en de gang van mijn vader zijn woning naar het crematorium waarbij de rouwstoet ook langs het ouderlijk huis ging waar hij vele jaren gelukkig was geweest met mijn moeder en mij. Heel discreet heeft Nan tijdens de uitvaart foto’s gemaakt van de linten aan de bloemstukken, de sprekers en het zangkoor waar mijn vader jaren lid van is geweest. En zo is er een prachtig fotoboek ontstaan!

  • Foto uitvaart is een blijvende herinnering
  • Een uitvaart foto helpt bij het rouwproces
  • Mensen die niet bij een afscheid aanwezig zijn maken het toch mee door een uitvaart foto
  • Lees meer…
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn