Hebben vogelhuisjes nut?

Steeds vaker zie je aan bomen vogelhuisjes hangen. De bedoeling hierachter is natuurlijk hoe dan ook goed, dat zal voor zich spreken. Maar heeft het ook nut om dit te doen? Dit is iets wat veel mensen zich afvragen, zij hebben misschien twijfels over of vogels ook daadwerkelijk de vogelhuisjes gaan gebruiken. Natuurlijk is er nooit een garantie te geven dat het huisje dat jij ophangt ook daadwerkelijk ieder jaar bewoond zal worden, maar de kans is wel zeer groot dat dit gebeurt. Het is daarom ook zeker geen zinloze actie om een nestkastje op te hangen!

vogelhuisjes bieden leefruimte

Het lijkt misschien wat sceptisch om je af te vragen of het ophangen van nestkastjes wel zin heeft, maar eigenlijk is het een heel logische vraag. Want zouden de vogels niet eerder de voorkeur geven aan een natuurlijke leefomgeving in plaats van te gaan wonen in vogelhuisjes? En verstoren wij de natuur niet door vogeltjes zo sterk te helpen met nestkastjes en voederhuisjes? Op zich een logische gedachtegang, maar realiseer je dan ook dat door toedoen van de mens de leefruimte van veel dieren sterk beperkt is. In Nederland is er steeds meer verstedelijkt gebied, waar voor veel diersoorten helemaal geen plek meer is. Daarnaast zijn vogelhuisjes ook in dorpen en op het platteland geen overbodige luxe. We hebben de laatste decennia alles opgeruimd wat in onze ogen rommelig is. Dat betekent dat verwilderde hagen verwijderd zijn, net als dode bomen. Onze tuinen zijn allemaal keurig aangeharkt en in veel gevallen zelfs helemaal betegeld. Heggen zijn verdwenen en schuttingen zijn ervoor in de plaats gekomen. Ook zijn er nog maar weinig bomen te vinden in tuinen. Door al deze factoren zijn er steeds minder natuurlijke plekken waar vogels kunnen nestelen en ze kunnen ook lang niet alle materialen vinden die ze nodig hebben voor het bouwen van een nestje. vogelhuisjes bieden dan uitkomst! 

Verschillende soorten nestkastjes

Door het ophangen van vogelhuisjes, zorg jij ervoor dat er in jouw tuin wel plek is om te gaan nestelen. Zo help je de vogels een handje! En laten we eerlijk zijn, het is natuurlijk ook gewoon heel gezellig, zo’n vogelnestje in de tuin. Wil jij ook genieten van het opgroeien en uitvliegen van kleine vogeltjes? Dan is het dus de hoogste tijd om een nestkastje uit te kiezen en op te hangen! Er is genoeg keus op dit gebied, je kunt kiezen uit:

  • verschillende materialen
  • modellen voor verschillende vogelsoorten
  • een natuurlijke uitstraling of juist iets heel moderns of hips

Waar moet je nu op letten als je op zoek gaat naar vogelhuisjes? Het belangrijkste is natuurlijk om te kijken naar de vogelsoorten waar het huisje geschikt voor is. Wil jij graag spreeuwen helpen, dan heb je een ander model nodig dan wanneer je een nestkastje voor een pimpelmees zoekt. Daarna let je op het materiaal en de uitstraling van het geheel. Want je wilt natuurlijk ook dat het mooi lijkt in jouw tuin! Voor welke vogelsoorten jij ook huisjes zoekt en welke stijl jouw voorkeur ook heeft, bij vogelhuisjes.nl zul je door het grote aanbod zeker slagen in jouw zoektocht!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn