Koolmonoxidemelder

De meeste mensen in Nederland beschikken over een fornuis, cv-ketel of geiser die werkt op gas. Een koolmonoxidemelder in de woning ophangen is daarom ook eigenlijk nooit een overbodige luxe! Hoe goed jouw installaties en apparatuur ook onderhouden wordt, er kan natuurlijk altijd iets fout gaan. Een gaspit kan onbedoeld open blijven staan, een slangetje kan gaan lekken of er kan een defect optreden. In al deze gevallen kan er CO, oftewel koolmonoxide, vrijkomen in je woning en dit heb je vaak niet zomaar door als je niet over een koolmonoxidemelder beschikt. Er zit wel een geurtje aan het gas toegevoegd, maar als het langzaam uit een installatie ontsnapt en jij bent gedurende die hele tijd in je huis, dan zal de geur zich ook zo langzaam verspreiden dat je het niet zomaar opmerkt. Dit is erg gevaarlijk en wel om verschillende redenen. De eerste reden is dat CO echt een sluipmoordenaar is, je hebt niet door dat er een lek is en zo adem je onbewust deze schadelijke stof in. Dit kan leiden tot een koolmonoxidevergiftiging, die in ernstige gevallen de dood tot gevolg heeft. Een andere reden waarom het zo gevaarlijk is, is dat er een explosie en zware brand kan ontstaan op het moment dat je een vuurtje aansteekt en je niet door hebt dat er gassen ontsnapt zijn. Met een koolmonoxidemelder ben je deze gevaren voor.

Koolmonoxidemelder waarschuwt op tijd

Doordat je het vrijkomende gas, zoals gezegd, vaak niet opmerkt als het lek gebeurt terwijl jij in de woning bent, is een koolmonoxidemelder echt levensredder. Deze detecteert CO namelijk wel en kan jou dan waarschuwen hiervoor. Zo voorkom je ernstige ongelukken en vergiftiging. Het ophangen van een dergelijk apparaatje is in feite natuurlijk heel eenvoudig en het zou dan ook door iedereen eigenlijk gewoon gedaan moeten worden. Wil jij een koolmonoxidemelder installeren, dan is het wel verstandig om eerst even na te denken waar je dit precies gaat doen. Wat is de meest handige plek hiervoor? Plekken die zeker in aanmerking zouden moeten komen:

  • de omgeving van de cv-ketel of geiser
  • de keuken, als er van een gasfornuis gebruik gemaakt wordt
  • de slaapkamer
  • in de buurt van een gaskachel

Bij het monteren is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat koolmonoxide zich eerst in de breedte verspreid en daarna pas in de hoogte en de laagte. Monteer de koolmonoxidemelder dan ook niet aan het plafond of dicht bij de vloer, dan zal het alarm in een te laat stadium af gaan. Een hoogte van ongeveer 1,40 meter is het meest geschikt.

Verschillende mogelijkheden

Wil jij een koolmonoxidemelder kopen, dan heb je de keus uit verschillende soorten. Het belangrijkste verschil dat er tussen de diverse varianten bestaat, is de energiebron waar zij uit putten. Sommige werken op een alkaline batterij, die je af en toe zult moeten vervangen. Anderen werken op lithium batterijen, waarbij het zo is dat de levensduur van de melder eigenlijk net zo lang is als die van de lithiumbatterij. Een derde optie is een koolmonoxidemelder die werkt op netstroom en die een batterij heeft als back-up. Zo voorkom je dat het apparaatje niet werkt op het moment dat de stroom onverhoopt uitvalt. Daarnaast is het uiteraard ook zo dat er verschillende fabrikanten zijn die deze producten maken. Om er zeker van te zijn dat jij een goed exemplaar koopt, doe je er goed aan om hiervoor naar Allesveilig.nl te gaan. Zij verkopen namelijk alleen maar melders die uit tests naar voren zijn gekomen als veilig en betrouwbaar. Als je een koolmonoxidemelder of misschien zelfs meerdere wilt installeren, dan koop je deze dus bij Allesveilig.nl!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn