Reverse osmosis

Gruenbeck - Reverse OsmosisHet was een lange rit maar uiteindelijk kom je aan op de vakantiebestemming in Frankrijk. Uitgeput loop je naar de kraan om even lekker bij te tanken. Binnen een paar tellen trek je de mond terug, chloor in het water! Dan maar naar de winkel of flessen te kopen… Voor veel mensen zal dit scenario helemaal niet vergezocht zijn. Het water in andere landen smaakt anders dan in Nederland, vaak omdat extra stoffen aan het water worden toegevoegd. Wat de meeste mensen zich echter niet realiseren is dat dit in Nederland ook gebeurd. Het water dat in de waterleidingen stroomt bevat vaak toegevoegde stoffen, om nog maar niet te spreken over bacteriën en andere zaken. Reverse osmosis is een techniek die kan worden toegepast om dit water te zuiveren. Reverse osmosis is een proces wat ervoor zorgt dat alle stoffen die in het water aanwezig zijn worden gezuiverd voordat dit water in je glas belandt. Reverse osmosis heeft een aantal belangrijke voordelen voor een gebruiker:

  • Het drinkwater is helder en schoon
  • Het drinkwater is bacterievrij
  • Het water is voor allerlei andere doeleinden te gebruiken
  • Het proces is goedkoper dan veel andere vormen van waterzuivering

Na zuivering is het drinkwater heerlijk helder en fris. Overbodige stoffen zijn gezuiverd en je hoeft je niet meer druk te maken over gevaarlijke stoffen die je mogelijk binnenkrijgt. Het product dat uiteindelijk geproduceerd wordt is demiwater (gedemineraliseerd water). Het proces kan in allerlei situaties worden toegepast. Waar reverse osmosis met name goed kan worden gebruikt is bijvoorbeeld in oude gebouwen of gebouwen met een oude waterleiding. Om te voorkomen dat onverhoopt stukjes van de waterleiding in het drinkwater terecht komen moet dit water dan eigenlijk eerst gezuiverd worden. De kans dat dit gebeurd is erg klein, maar neemt toch licht toe bij oudere panden of panden met oude waterleidingen. Hiernaast wordt demiwater vaak toegepast in de gezondheidszorg of in laboratoria. Voor deze instanties is het vrijwel noodzakelijk gebruik te maken van het systeem. Ook is het natuurlijk mogelijk om reverse osmosis toe te passen in de woningbouw. Er kan bijvoorbeeld een systeem worden geïnstalleerd op toevoer van water naar een woonhuis, voordat men dit water vervolgens drinkt. De systemen werken vaak op de druk van de waterleiding. Er hoeven dus geen andere zaken aan te pas te komen bij de zuivering. Dit maakt dat de meeste installaties die gebruik maken van reverse osmosis goed betaalbaar zijn.

Hoe werkt reverse osmosis

Reverse osmosis werkt eigenlijk vrij eenvoudig. De meeste installaties gebruiken de druk die al aanwezig is in de waterleiding om de zuivering in werken te stellen. Om de beginnen wordt in de installatie in membraam geplaatst. Dit membraam is half doorlatend, dat wil zeggen dat bepaalde stoffen worden doorgelaten, terwijl andere stoffen juist gefilterd worden. In dit geval worden uiteraard normale watermoleculen doorgelaten, terwijl opgeloste stoffen worden verwijderd. Dit is het geheim van reverse osmosis. Het demiwater dat vervolgens verder stroomt is ontdaan van overbodige stoffen. Ook worden door het membraam bacteriën en ziektekiemen opgelost. Het geeft een prettig gevoel te weten dat je water drinkt dat niet besmet is door diverse bacillen. Mocht het onverhoopt voorkomen dat bepaalde organische substanties in het water terecht zijn gekomen, dan worden deze ook uit het water gefilterd. Dit laatste kan bijvoorbeeld voorkomen in de kassen van Flevoland of Noord-Holland. Zoals gezegd gebruiken de installaties de druk van de aanwezige waterleiding. Dit heeft een belangrijk voordeel; de installaties kunnen heel goedkoop geleverd worden. Reverse osmosis is dus relatief goedkoop. Er kunnen echter problemen ontstaan wanneer de waterdruk niet hoog genoeg is. Dit kan voorkomen in flatgebouwen of gebouwen die ver buiten de stad liggen. Het water staat niet onder genoeg druk om door het membraam te komen, waardoor verstopping kan optreden of het water toch niet helemaal schoon wordt. Gelukkig is dit probleem relatief eenvoudig op te lossen. Dankzij de “Boosterpomp” kan het water in de waterleiding omhoog worden gebracht. Hierdoor wordt een goede doorstroom bevorderd. Zo is het mogelijk, ook op plaatsen waar de waterdruk relatief laag ligt, om toch reverse osmosis toe te passen. Er worden diverse basissystemen verkocht die stuk voor stuk geschikt zijn voor verschillende waterleidingen. Ook is het mogelijk om een installatie op maat te laten maken. Hiervoor wordt onderzoek verricht aan de waterleiding bij jouw huis. Hierdoor kan altijd een systeem worden geleverd dat werkt. Een passende oplossing op maat.

Een betrouwbare aanbieder

Voor het plaatsen van een osmose installatie moet je naar een goede leverancier. Een goede leverancier zorgt dat de installatie zonder problemen wordt geplaatst en dat de reverse osmosis op een goede manier plaatsvindt. De waterdruk wordt gecontroleerd en natuurlijk is er altijd een bepaalde tijd garantie. Een van deze aanbieders is Grünbeck. Op hun website, http://www.gruenbeck.nl/, vind je nog veel meer informatie over het proces van reverse osmosis en over de diverse apparaten die zij kunnen leveren. Er zijn verschillende machines voor verschillende doeleinden, schaf dus nooit te snel iets aan! Laat je altijd goed adviseren door een deskundige medewerker voor je een aanschaf doet. Het is op deze website erg eenvoudig om snel in contact te komen met een professional die je veel meer kan vertellen. Vul het contactformulier in en je hebt binnen mum van tijd een persoonlijke reactie terug. Zonder verdere verplichtingen, geheel vrijblijvend! Schoon en helder water is essentieel voor iedereen; opgroeiende kinderen, werkende volwassen, of genietende ouderen. Wacht dus niet langer, surf vandaag nog naar de site en begin met het drinken van schoon water!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn