Verschil aankoopmakelaar en verkoopmakelaar? VerkoopmakelaarOffertes.nl legt uit!

Twee termen die veel op elkaar lijken, zijn aankoopmakelaar en verkoopmakelaar. In de praktijk zijn er ook weinig verschillen te vinden, desondanks zit er wel degelijk een groot verschil tussen beide functies. Als u een huis wilt kopen of verkopen, schakelt u de hulp in van een makelaar. Hij of zij zal namens u optreden als aankoopmakelaar óf verkoopmakelaar. De meeste makelaars vervullen dagelijks beide rollen, maar dan nooit voor dezelfde woning. Benieuwd welke belangrijke verschillen er zijn tussen een aankoopmakelaar en verkoopmakelaar? Bezoek dan onze website of neem contact met ons op! Onze website is een informatief platform voor allerlei zaken die betrekking hebben op de koop en verkoop van onroerend goed.

Aankoopmakelaar en verkoopmakelaar; wat doen zij en welke kosten horen hierbij?

Aankoopmakelaar
Zoals de benaming al vertelt, helpt een aankoopmakelaar u verder bij een aankoop. Op basis van ervaring en expertise kan er een schatting worden gemaakt van de waarde van het door uw gewenste huis. Op basis hiervan ontvangt u adviezen om een realistisch bod uit te brengen en worden uw financiële belangen behartigd tijdens de onderhandelingen. Een aankoopmakelaar verdiept zich bovendien in de bestemmingsplan en bouwkundige staat van een woning, zodat kopers niet voor nare verrassingen komen te staan tijdens of na aankoop. Als doelstelling heeft een aankoopmakelaar om u tevreden te houden tijdens en bij koop van een woning (gunstige aanschafkosten). De kosten waarmee u rekening dient te houden zijn voornamelijk gebaseerd op makelaarscourtage, ook wel onderhandelingsresultaat genoemd.

Verkoopmakelaar
Een verkoopmakelaar staat voor u klaar als u zelf uw woning wilt verkopen. Hij of zij beoordeeld tevens de realistische waarde van het huis en in overleg met u wordt er een vraagprijs vastgesteld. Op basis van het netwerk van uw makelaar wordt uw woning in de verkoop geplaatst en ontvangt u handige tips voor een optimale woningpresentatie tijdens bezichtigingen en het maken van foto’s. Daarbij onderhandelt de makelaar voor een zo hoog mogelijke verkoopprijs en stelt na akkoord een koopakte op. De kosten zijn nog vaker als bij een aankoopmakelaar op basis van makelaarscourtage.

De belangrijkste verschillen tussen een verkoopmakelaar en een aankoopmakelaar

Zoals u hierboven heeft kunnen lezen, zijn er geen grote verschillen tussen beide functies. Het verschil ligt vooral in de belangen. Beide rollen kunnen niet tegelijkertijd worden uitgevoerd voor één huis. Als verkoopmakelaar wilt u namelijk een zo hoog mogelijk bedrag uit de verkoop slepen en als aankoopmakelaar wilt u de woning voor uw klant voor een gunstige prijs aankopen. Om belangenverstrengeling te voorkomen, kunnen beide functies niet op hetzelfde moment voor hetzelfde huis worden toegepast. Kiest u voor een bepaalde makelaar, dan weet u dus zeker dat hij of zij geen diensten verstrekt aan de wederpartij. Het is belangrijk dat u vooraf verschillende makelaars met elkaar vergelijkt. U wilt tenslotte een succesvolle makelaar vinden met een goede prijs-kwaliteitsverhouding. Op onze website vindt u hiervoor een eenvoudig keuzeproces. Binnen enkele minuten ontvangt u vrijblijvend vier offertes van betrouwbare makelaars bij u uit de buurt. Aan de hand van deze informatie kunt u een weloverwogen beslissing maken.

Samengevat zijn de verschillen tussen een aankoopmakelaar en een verkoopmakelaar als volgt:

  • Aankoopmakelaar regelt aankopen voor een gunstige prijs
  • Beide gevallen wordt veelal makelaarscourtage in rekening gebracht voor de kosten
  • Een makelaar kan beide diensten aanbieden
  • Een makelaar kan nooit beide functies bieden voor hetzelfde huis door belangenverstrengeling
  • Verkoopmakelaar regelt de verkoop tegen een zo hoog mogelijke prijs
  • Verschil in doelstelling van de functie (aankoop – verkoop)

Wilt u graag meer lezen over het verschil tussen een aankoop- en verkoopmakelaar? Bezoek dan onze website: verkoopmakelaaroffertes.nl of neem gerust contact met ons op bij vragen. Wij staan voor uw onroerend goed vragen klaar!

https://www.verkoopmakelaaroffertes.nl/

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn