Vier gevallen van letselschade

juristenkantoor - LetselschadeWanneer je in een ongeluk terechtkomt kan dit een heftige ervaring zijn. In de meeste gevallen gaat alles gelukkig net goed, maar het kan ook zo zijn dat je blijvende schade oploopt door een ongeval. Wanneer dit zo is, dan kun je vaak een letselschadevergoeding aanvragen. Letselschade is de schade je oploopt door de schuld van iemand anders. Deze andere persoon betaalt jou vervolgens een vergoeding zodat jij je leven zo normaal mogelijk kunt voortzetten. Om letselschade te kunnen aanvragen moet je aantonen dat het ongeval inderdaad is veroorzaakt door de andere persoon. Om het concept wat duidelijker te maken hier 4 gevallen wanneer je letselschade kunt aanvragen:

  • Gebeten door een hond
  • Aangereden op een rotonde
  • Ongeval op de werkvloer
  • Een glasplaat ontploft in je gezicht

Om maar direct te beginnen bij een veelvoorkomende situatie: je wordt gebeten door een hond. In Nederland komt dit regelmatig voor, maar in de meeste gevallen kom je met de schrik vrij. Is het toch een beetje ernstiger, dan kun je letselschade aanvragen. Stel je voor: je wordt door de hond van de buurman in de hand gebeten. Je werkt bij een advocatenkantoor en bent de hele dag continu in de weer en aan het telefoneren. Met je hand in het verband kun je tijdelijk niet werken, waardoor je werkgever inkomsten misloopt. In dit geval is het mogelijk om letselschade aan te vragen. De buurman is verantwoordelijk voor zijn hond (risicoaansprakelijkheid) en zal jou daarom een zekere vergoeding moeten betalen. Het wordt lastiger wanneer het niet duidelijk is of de buurman iets fout heeft gedaan. Wanneer de hond aan de lijn zat en jij deze provoceerde is de situatie ineens heel anders. Letselschade is daarom natuurlijk geen vrijkaartje om rare fratsen uit te halen! Een ander voorbeeld: je wordt aangereden op een rotonde. Je rijdt op de rotonde en hebt voorrang, wanneer iemand plotseling naast jou de rotonde oprijdt en je aan de zijkant raakt. Jij bezeert je lelijk en bent erg geschrokken. Je durft voorlopig de auto niet meer in te stappen. In deze situatie zal de bestuurder die het ongeval heeft veroorzaakt moeten betalen. Jij zult een vergoeding krijgen om bijvoorbeeld medische hulp te zoeken of om bij een psycholoog langs te gaan. Wanneer je kunt aantonen dat iemand anders de schuld heeft dan is het vaak eenvoudig om letselschade aan te vragen. Natuurlijk moet er dan wel aantoonbaar letsel zijn, waardoor jij beperkt wordt in je functioneren. Is dit niet het geval, dan worden alleen materiële eigendommen vervangen.

Letselschade: ongeval op de werkvloer

Een derde situatie: je bent vrolijk aan het werk in de fabriek wanneer je hand plotseling in de machine terechtkomt. Een nare situatie, maar gelukkig valt de schade mee. Je mist een vingertopje en na lang zoeken is deze ook niet meer terug te vinden. De baas had afgelopen jaar toegezegd dat er een beschermkap over de machines zou komen, waardoor lichaamsdelen niet meer vast konden komen te zitten in het apparaat. Het bedrijf heeft duidelijk niet aan deze eis voldaan; je kunt nu zonder enig probleem letselschade aanvragen. De hoogte van deze schade is aanzienlijk. Omdat je een vingertopje mist gaat het niet langer om geringe letselschade, maar om matig tot serieuze schade. Naarmate de ernst van het ongeval hoger is neemt ook de financiële compensatie toe. In deze situatie is een duidelijk een causaal verband aan te geven tussen de werkgever en het ongeval. Het is de werkgever die de machine niet goed heeft afgedekt waardoor jij nu schade ondervindt en deze schade zal moeten worden vergoed. Tot slot kun je vaak ook letselschade aanvragen bij een defect product. Je koopt een fotolijst bij een winkel en neemt deze mee naar huis. Thuis aangekomen zet je de lijst op de bank en plotseling spat het glas alle kanten op. Het glas komt in je gezicht terecht en dit moet operatief verwijderd worden. In dit geval kun je ook letselschade aanvragen. Alle medische kosten die je hebt gemaakt zullen in principe moeten worden vergoed. Hopelijk heb je nu een beter idee in welke situaties je te maken hebt met letselschade. Wanneer jij zelf niet de veroorzaker bent van een ongeval, maar daar wel schade bij hebt opgelopen, heb je in de regel recht op financiële compensatie. Natuurlijk moet je hiervoor wel een aanvraag indienen, wat soms erg lastig kan zijn. Het is daarom verstandig dit te laten doen door professionals, die weten waar ze mee bezig zijn!

Direct contact opnemen

Kom je in een ongeval terecht, dan is het belangrijk om gelijk contact op te nemen met de juiste instanties. Wanneer je te lang wacht met het claimen van letselschade, kun je soms niet meer aantonen dat het letsel door dat specifieke ongeluk is veroorzaakt. Wanneer je pech hebt krijg je dan helemaal niets! Laat het niet zover komen en neem meteen contact op met een juristenkantoor. Op https://www.juristenkantoor.nl vind je diverse juristen die stuk voor stuk verstand hebben van letselschade. Deze vakmensen kunnen ervoor zorgen dat jij binnen no time een aanvraag hebt ingediend. Deze deskundigen werken helemaal gratis, tot jij een vergoeding binnenkrijgt. Dan betaal je vaak een gedeelte van de vergoeding, afhankelijk van de afspraken die je hebt gemaakt. Nieuwsgierig? Surf dan snel naar bovenstaande website voor meer informatie. Het is belangrijk om direct contact op te nemen, zodat je snel kunt worden geholpen!

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn