Wat houdt de courtage van een makelaar in? 

Wanneer je op zoek bent naar een huis, dan schakel je waarschijnlijk de hulp van een makelaar in. Wellicht heb je dan ook al vernomen dat de makelaar een courtage rekent. Maar wat houdt de courtage van een makelaar nou eigenlijk in? De courtage van een makelaar is eigenlijk gewoon de provisie die hij krijgt wanneer een huis verkocht wordt. Veelal wordt dit uitgedrukt in een bepaald percentage van het aankoopbedrag van de woning, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Sommige makelaars rekenen namelijk een vast bedrag. In beide gevallen is het gebruikelijk dat je de makelaar die jou helpt met de aankoop of verkoop van een woning een vergoeding betaalt. 

Hoe hoog is de courtage van een makelaar gemiddeld? 

Wanneer je een makelaar inschakelt om je te helpen je huis te verkopen of juist een huis te kopen, dan moet de courtage van de makelaar dus betaald worden. De makelaar kan jou immers niet gratis zijn dienst verlenen. Het kopen of verkopen van een woning is ook niet iets dat je zomaar even doet. De makelaar speelt dan ook een belangrijke rol in dit proces. Hij zorgt er namelijk voor dat het aankoopproces of het verkoopproces soepel verloopt. Hij beoordeelt de woning, leest het contract grondig door en onderhandelt over de prijs van de woning. De provisie voor de makelaar is dus een beloning voor al het werk dat hij voor jou verricht. Sommige makelaars hanteren een vast tarief voor hun courtage. Dat is enerzijds natuurlijk handig, want dan weet je op voorhand precies waar je aan toe bent op het moment dat je met de makelaar in zee besluit te gaan. Anderzijds kan dat er wel voor zorgen dat de makelaar niet heel gemotiveerd is om het beste uit de aankoop of verkoop te halen, daar zijn provisie toch al vaststaat. Andere makelaars kiezen er echter voor om een bepaald percentage van de verkoopsom of de aankoopsom te hanteren als de hoogte van hun provisie. Dit pakt voor jou als koper of verkoper meestal gunstiger uit. Je komt er dan alleen pas achter hoe hoog dit bedrag gaat zijn wanneer de aankoop of de verkoop rond zijn. Het kan handig zijn om voordat je besluit een makelaar in te schakelen, eerst eens de verschillende concurrerende courtages van makelaars uit jouw regio te vergelijken. Zo krijg je een beetje een beeld van de tarieven die de makelaars uit jouw regio hanteren en kun je de meest voordelige eruit kiezen. Het vergelijken van courtages doe je via makelaarkosten.nl. Makelaarkosten is een site die gespecialiseerd is in de kosten die komen kijken bij het inschakelen van een makelaar voor de verkoop of aankoop van een woning. Je vindt er alle informatie over makelaars en het verkopen of aankopen van een woning. Zo vind je er bijvoorbeeld informatie over: 

  • Makelaarstarieven 
  • Verkoopmakelaars 
  • Aankoopmakelaars 
  • Taxateurs 

Op makelaarkosten.nl vind je dus alle informatie die je nodig hebt om een goede keuze te maken voor een makelaar die jou gaat helpen met de aankoop of verkoop van een woning. Je kunt er tevens de verschillende tarieven en de verschillen in courtage van de makelaars in jouw regio met elkaar vergelijken.  

Vergelijk nu de makelaars in jouw regio 

Wil jij binnenkort ook een huis kopen of verkopen? Dan wil je waarschijnlijk de hulp inschakelen van een makelaar. Er zijn dan verschillende zaken waar je rekening mee moet houden, zoals de tarieven of de courtage van de makelaar. Kijk op makelaarkosten.nl voor alle informatie over de verschillende tarieven en vergelijk de makelaars in jouw regio. 

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn