Wat is cloud computing?

Clouduittwente - cloud computingJe hebt de term vast al wel eens voorbij horen komen: de cloud. Het is een buzzword dat je tegenwoordig regelmatig om de oren vliegt. Cloud computing is duidelijk een nieuwe trend op het gebied van informatietechnologie en het delen van programma’s, bestanden en applicaties in een professionele context. Of je er nou zelf mee werkt of niet, cloud computing begint een aardige hype te worden. Maar wat is het precies? Hoe werkt het en voor wie is het bedoeld? Laten we beginnen bij die eerste vraag. Om te kunnen begrijpen wat cloud computing precies is, is het handig om eerst te weten hoe dataopslag werkt. Normaal gesproken heeft elke computer een bepaalde hoeveelheid geheugen en dus mogelijkheid tot dataopslag. Het gaat dan niet alleen om documenten, maar ook programma’s n applicaties die geheugen innemen op een computer. Voor dataopslag is hardware nodig en in hardware moet je investeren, zowel om het aan te schaffen als om het te onderhouden. Stel je nu voor dat een team van professionals samenwerkt, waarbij ze dezelfde programma’s gebruiken en dezelfde documenten in moeten kunnen zien. Traditioneel gezien heeft iedereen de programma’s en documenten op zijn eigen (werk)computer staan. Natuurlijk kunnen bestanden worden uitgewisseld door middel van een internetverbinding, maar dat is vaak vrij onoverzichtelijk en leidt bijvoorbeeld tot een veelheid aan verschillende versies van documenten, waarna niemand meer weet wat uiteindelijk de definitieve versie van een document moet zijn. Cloud computing kan hier een oplossing voor zijn. Bij cloud computing staan je bestanden en programma’s niet op jouw computer of op die van je collega’s, maar kun je alle data en services die je nodig hebt vinden in een (extern) datacentrum. Zoals je je voor kunt stellen leidt dit tot veel minder benodigde hardware – niet iedereen hoeft immers de programma’s en documenten op zijn eigen computer te hebben staan om er toegang tot te hebben – en daarmee tot minder aanschaffen van hardware en minder onderhoud. Die verantwoordelijkheid ligt geheel bij degene die de cloudopslag beheert.

Hoe werkt cloud computing?

Wanneer je gebruikmaakt van cloud computing, maak je in principe gebruik van de infrastructuur en hardware van een derde partij. Hiermee kun je als bedrijf kosten besparen op je eigen hardware, infrastructuur en het bijbehorende onderhoud. Nog een voordeel van cloud computing is dat je slechts hoeft in te loggen op de met je collega’s gedeelde cloud en je hebt toegang tot alle documenten waar je bij moet kunnen. Het maakt dus niet uit of je inlogt vanaf je desktop, je laptop, je tablet of je mobiele telefoon: hoe, waar en wanneer je ook verkiest te werken, door middel van cloud computing kun je altijd overal bij. Cloud computing – ook wel kortweg ‘de cloud’ genoemd – is een systeem dat erg veel lijkt op online infrastructuren als Dropbox, Google Drive of OneDrive. Je kunt er documenten naar uploaden, documenten van downloaden of documenten online bewerken, soms zelfs met meerdere mensen tegelijkertijd. Zo weet je zeker dat je altijd de meest recent versie van een document voor je neus hebt en dat iedereen die toegang moet hebben tot dat document erbij kan. Omdat cloud computing het delen van informatie, programma’s, werkwijzen, aantekeningen en gedachtestromen zo veel eenvoudiger maakt, is er een hoop mee te winnen. Dankzij cloud computing kan er efficiënter, sneller en effectiever worden gewerkt en kunnen de beschikbare resources zo optimaal mogelijk worden ingezet. Van kleine tot grote bedrijven, van teams van enkele personen tot afdelingen van vijftig man, cloud computing is ideaal voor allerlei soorten bedrijven, bedrijfstakken en specialisaties. In welke professionele context is het immers niet van belang informatie intern te delen en toegankelijk te maken? Iets waar mensen soms nog wat terughoudend over zijn, is het feit dat wanneer je gebruikmaakt van cloud computing al je data online, in ‘de cloud’ staan. Wanneer je je afvraagt of dat wel helemaal veilig is, dan is het antwoord zonder meer een volmondig ‘ja’. Wie zich specialiseert als aanbieder van cloud computing zorgt voor opslagruimte, deelbaarheid en uitermate goede beveiliging. Dat zijn immers de drie belangrijkste voorwaarden om cloud computing tot een succes te maken. Gezien de hype mogen we er met een gerust hart van uitgaan dat aanbieders van cloud computing prima weten waar ze mee bezig zijn en uitstekende diensten leveren.

Aanschaffen en/of overstappen

Lijkt werken in ‘de cloud’ jou ook wel wat? Er zijn een flink aantal aanbieders van cloud computing services die je met liefde en plezier bijstaan bij de overstap naar een andere manier van werken en samenwerken in jouw bedrijf. Kijk bijvoorbeeld eens bij Cloud uit Twente. Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in alles dat met de cloud te maken heeft. Of het nu gaat om desktop computing, telefonie en mobiel, internet of printers, Cloud uit Twente kan alles voor jou onderbrengen in een cloud. Cloud uit Twente levert daarmee

  • 40% besparing op IT onderhoud
  • 20% besparing op telefoniekosten
  • 35% besparing op stroomkosten
  • 14% verbetering van de efficiëntie van je werknemers en dus van je bedrijf

Cloud uit Twente heeft een geheel eigen cloudomgeving ontworpen, waarvan bedrijven tegen vergoeding gebruik kunnen maken. Op ClouduitTwente.nl kun je een offerte aanvragen voor het gebruik van Cloud uit Twente in jouw werkomgeving. Daarnaast vind je op de website allerlei informatie over wat het betekent om in de cloud te werken, wat de voordelen zijn, hoe veilig het allemaal precies is en nog veel meer.

Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn